Geniet van natuur en cultuur
Wat is er te doen?
In de directe omgeving van ROOM kun je veel sportieve en culturele activiteiten ondernemen. Als je wat langer blijft is het leuk om je eens te verdiepen in de geschiedenis van dit gebied. Zo ontdek je in Museum de Koloniehof alles over de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid.
Wandelen & Fietsen
Drenthe is toch wel de fiets- en wandelprovincie van Nederland. ROOM grenst aan een paar fantastische natuurgebieden, neem je fiets, wandel- en hardloopschoenen maar mee! lees meer..
Shakespearetheater Diever
Sinds 1946 speelt het Shakespearetheater Diever iedere zomer een stuk van Shakespeare in het prachtige openlucht theater in Diever (5 min. rijden). Ruim van tevoren reserveren is wenselijk, de voorstellingen zijn bijna altijd uitverkocht. Dit jaar "De koopman van Venetië".
Musea
Assen – Drents Museum – drentsmuseum.nl
Heerenveen – Museum Belvédère – museumbelvedere.nl
Groningen – Groninger Museum – groningermuseum.nl
Vledder – Museum van de Valse Kunst – museums-vledder.nl
Zwolle – Museum de Fundatie – museumdefundatie.nl
Frederiksoord – Museum de Koloniehof – proefkolonie.nl
Galerieën en beeldentuinen
In Drenthe wonen en werken veel kunstenaars verdeeld over diverse disciplines. Of je interesse nu uit gaat naar schilderkunst, keramiek of beeldhouwkunst, voor de kunstliefhebber is er in Drenthe genoeg te ontdekken. Kijk voor een overzicht op galerieën en beeldentuinen
Maatschappij van Weldadigheid
WERELDERFGOED sinds 2021.
De Maatschappij van Weldadigheid heeft een even unieke als kleurrijke historie: de bevlogen generaal Johannes van den Bosch start in 1818, geheel naar eigen inzicht, een sociaal experiment met de oprichting van een ‘proefkolonie’. Napoleon had ons land berooid achtergelaten, 10% van de inwoners van ons land leefde onder de armoedegrens. Onder de welgestelden vindt van den Bosch bijna 15.000 contribuanten die samen goed zijn voor zo’n 40.000 gulden per jaar.
Zo ontstond er draagvlak voor de verwezenlijking van het doel: verpauperde landgenoten een nieuwe basis van bestaan bieden binnen de bescherming van de landbouwkoloniën, om vervolgens kansrijk terug te keren in de normale maatschappij. Er werd voorzien in werk, onderdak, onderwijs en zorg. De kale Drentse zandgronden werden ontgonnen en volgens vaste patronen paden en lanen aangelegd. Hieraan lagen op vaste afstand van elkaar de karakteristieke koloniewoningen, met daartussen faciliterende gebouwen die met elkaar een duidelijke hiërarchie en structuur lieten zien. De grond werd bewerkt, bossen aangeplant en er ontstond een uniek leefgebied op de eerst zo woeste gronden.
Dezelfde Maatschappij van Weldadigheid beheert nog steeds de natuur- en cultuurgronden en een deel van de gebouwen in het gebied rond Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord.