Kom tot rust in het groene hart van Drenthe

Nationale parken

Zoek je een huisje in de natuur, dan ben je hier op het juiste adres. ROOM logies·b&b ligt tussen twee Nationale Parken, Het Drents Friese Wold en Het Dwingelderveld. Op 30 autominuten ligt het derde park ‘Weeribben Wieden’. Drie prachtige natuurgebieden met een eigen karakter.

Drents Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold, begint letterlijk in onze achtertuin, is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Wandelen
In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Een wandelkaart van het nationaal park is aanwezig in het huisje. Langs twee natuurpaden staan informatieborden die u meer inzicht geven in de natuur langs de wandelroute. Ook zeker de moeite waard voor een langer verblijf is het Peter Nijhoff pad.

Fietsen
Het Drents-Friese Wold kent een fijnmazig netwerk van fietspaden; verharde paden, halfverharde paden en zandpaden voor ATB’ers. De verharde paden van asfalt en beton zijn 2 meter breed, de halfverharde paden van schelpen of zand-betonmix zijn smaller en brengen je op de mooiste plekjes van het park. Het Aekingerzand, Berkenheuvel of het Doldersummerveld is, steeds is het landschap weer verrassend anders. In het huisje vind je diverse fietsroutes en -kaarten, waaronder de knooppuntenkaart.

ATB-routes
In het Drents-Friese Wold is circa 50 km ATB route uitgezet. De route gaat niet alleen over bestaande paden, maar ook over speciaal aangelegde singletracks die door het bos slingeren. Het parcours is gevarieerd en gaat door dichte bossen, langs vennen en over heidevelden. Bij Appelscha gaat de route ook over een uitgestrekte zandverstuiving die voor wat extra variatie en hoogteverschil zorgt.

Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het is aangewezen als Natura 2000-gebied. Er zijn  2 schaapskudden met herder die de heide in conditie houden. De keileemlaag maakt het gebied zo bijzonder. Deze laag voorkomt dat (regen)water direct wegzakt in de bodem. Mede daardoor zijn bijzondere omstandigheden ontstaan waardoor zeldzame en bedreigde flora en fauna zich in dit gebied kunnen vestigen en handhaven. Bovendien is menselijk ingrijpen in het gebied beperkt gebleven. waardoor het Dwingelderveld z’n voedselarme en vochtige karakter heeft kunnen bewaren.

Wandelen en hardlopen

Het Dwingelderveld is bij uitstek geschikt om te wandelen, tientallen kilometers voetpad bieden steeds weer verrassend zicht op hei, bos en vennen. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben er veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes, gemarkeerd en beschreven. Bovendien is er een 23 kilometer lange hardlooproute.

Vogels kijken vanuit observatiehut
Bij de Davidsplassen staat een vogelobservatiehut. Van hieruit is het uitzicht over de plassen prachtig. Verderop in het gebied, aan het fietspad langs het Holtveen, staat een vogelobservatiewand. Door luikjes in de wand zijn de vele bijzondere vogels van dit moerasgebied goed te bekijken.

Weerribben Wieden

Dit gebied is zo bijzonder dat je bezoekers vanuit de hele wereld kunt tegenkomen. Weerribben Wieden staat bekend om alle schakeringen in de ontwikkeling van open water tot moerasbos. Oprukkende oeverbegroeiing en dichtgroeiend water, drijftillen, rietlanden en voedselarm grasland. Water en land wisselen elkaar af. Het biedt daardoor leefruimte aan allerlei soorten planten en dieren. De grote vuurvlinder, de otter en de zwarte stern voelen zich hier thuis, ook groeien er bijzondere planten als moeraswolfsmelk, parnassia en groenknolorchis.

Fluisterbootje
De mooiste en leukste manier om het  gebied te verkennen is over het water met een fluisterbootje of kano. Wij vertrekken graag vanuit Kalenberg, er zijn verschillende route’s uitgezet. Een bootje huren in Giethoorn is ook erg leuk maar bereid je voor op file-varen, dit is een echte toeristische trekpleister.

Fietsen & Wandelen
Fietsroute de Wieden gaat (34 km) gaat door prachtige natuur, tussen de meren door en door karakteristieke dorpjes als Giethoorn en Dwarsgracht. Er bestaat de mogelijkheid om de route in te korten met 12 kilometer. Ook loopt er een knooppuntenroute door het Park.
Vanuit de dorpen kun je diverse wandelroutes volgen, op de grens van water en land. Meertjes, geulen, plassen en kanalen afgewisseld met rietlanden, trilveen en heuvelachtig bosgebied.
En: in de winter een prachtige plek voor mooie schaatstochten langs idyllische plekken.